Активия – Храненето и вашите очи

Активия – Диети за отслабване

Скорошно проучване показа, че повечето възрастни мъже и жени са с дефицит от най-малко едно хранително вещество, което е важно за здравето на очите.

Доброто хранене и антиоксидантите имат положителен ефект върху здравето на очите. Проучвания сочат, че шест хранителни вещества – антиоксидантите лутеин, зеаксантин, бета-каротин, витамин С, витамин Е и цинк – са свързани с поддържането на здравето на очите. Тези витамини могат да бъдат намерени в много различни източници на плодове и зеленчуци като портокали, киви, грейпфрут, сушени кайсии, домати, чушки, сурови моркови, включително зеле и спанак, зелен грах, зелен фасул и брюкселско зеле. Те могат да се намерят и в ядките, семената, млечните продукти (особено полезни са плодовите млека, защото те съчетават най-много хранителни вещества в едно –  и яйцата. Това са само някои от видовете храни, в които антиоксидантите и витамините могат да се намерят. Лутеинът и зеаксантинът могат да бъдат намерени в необработените пресни в плодове и зеленчуци. Например, лутеина може да се намери в жълтите чушки, мангото, боровинките, спанака и броколито. Зеаксантин може да се намери в оранжевите сладки чушки, царевицата, зелената салата (не айсберг), спанака, мандарините, портокалите и яйцата. Много от тях се припокриват с храните, в които се съдържа и витамините А, Е и С.

Защо е важно храненето?

Червени, сини, зелени, жълти, и ултравиолетови (UV) дължини на вълните проникват в прозрачните лещи на очите. Но UV светлина е особено вредна за лещите и синята светлина изглежда уврежда ретината – сетивна мембрана, която очертава окото и получава изображението, оформено от лещата на окото. Нормални странични продукти от метаболизма, наречени кислородни свободни радикали, също предизвикат щети. Ако те не се неутрализират от антиоксиданти, с течение на времето тези окислители повреждат липидите, белтъците и другите компоненти на лещата. В резултат се получава помътняване на лещата към постепенно преминаване от прозрачна към непрозрачна. Това се нарича ​​помътняване на катаракта. Антиоксидантите са съединения в храните, които помагат за поддържането на здрави клетки и тъкани в очите и останалите органи. Вътре в лещата има високи нива на витамини С и Е, както и известно количество лутеин и зеаксантин. Последните две попадат в класа на фитохимикали наречена каротеноиди, а те са концентрирани в ретината.

Друго проучване показва, че жените с по-висок прием на витамини С и Е, рибофлавин, фолиева киселина, бета-каротин, лутеин, зеаксантин имат по-ниско разпространение на ядрена непрозрачност, отколкото тези с по-нисък прием на тези хранителни вещества.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

24 Responses to Активия – Храненето и вашите очи

 1. aktiviya says:

  Яжте 4-6 малки хранения през деня, за да се избегне глада. Пийте най-малко 64 унции вода през целия ден, тялото ви често греши жаждата за глад, което може да доведе до преяждане.

 2. Tini says:

  Re:Активия – Храненето и вашите очи
  За бета каротина е така. А за свободните радикали все още доста иформация трябва.

 3. Когато се обаждате по мобилния си телефон , не го поставяйте близо до ухото си, преди да ви отговорят от другата страна. Причината е, че непосредствено след набиране на мобилния номер, телефонът ви използва максимална мощност за сигнализация.

 4. Савова says:

  Използвайте лявото си ухо, докато използвате мобилния си телефон, така ще предпазите мозъка си, защото ако използвате дясното ухо това ще се отрази пряко върху мозъка.

 5. Савова says:

  Кафето не е вредно когато не се прекалява – То засилва сетивата ви.
  Кафето има няколко ефекта върху съзнанието ви, сетивата ви и умствени ви способности.

 6. Милкана says:

  Кафето действа в краткосрочен план само, то няма трайни последици. Кафето съдържа кофеин, но също така е известно, че стимулира производството на кортизон и адреналин. Това са хормони, които подготвят тялото за борба.

 7. Ива Петрова says:

  Ако искате да се справите с целулита пийте най-малко два литра вода на ден. Освен това внимавайте как се храните. Избирайте протеините разумно. Избягвайте-червено месо. Намалете приеманото количество яйца, захар, сол и подправки

 8. Савова says:

  Друг добър начин е да използвате заместник на вредните подправки. Сменете ги с билки и семена. Откажете се от пушенето, защото затруднява кръвообращението. Добре е също да приемате варени бобови култури като леща, боб, защото са добри източници на фибри.

 9. Милкана says:

  Старата теория е, че целулитът е бил причинен от токсини изграждани под кожата, но това вероятно не е вярно. По-вероятно е да бъде резултат от лоша структурата на кожата, което води до разделяне на влакната.

 10. Милкана says:

  Кои са храните, които ще ви заситят най-бързо? – Една от тях са картофите. Изследванията разкриват, че картофите наистина ви помагат да се заситите по-бързо благодарение на нишестените въглехидрати, които съдържат.

 11. Савова says:

  Когато погледнете гликемичния индекс и кои храни засищат най-много след като ги изядете, варените картофи застават на първо място, побеждавайки пълнозърнестия хляб, кафявия ориз и бананите. Проучванията обаче показват, че варени картофи са по-засищащи от чиповете, въпреки че те имат по-висок гликемичен индекс.

 12. Ива Петрова says:

  Изследователите вярват, че това е така, защото ние можем да ядем повече чипс за по-малко калории – и също е и от значение количеството на храната, а не само ефекта, който оказва върху нашите нива на кръвна захар, които помагат да се заситим.

 13. Милкана says:

  Кои са най-засищащите храни? – Пълнозърнести и тестени изделия. Такива са например овес, макаронени изделия, които са пълни с фибри и нишестени въглехидрати.

 14. Савова says:

  Пастата и макароните също така имат нисък гликемичен индекс и така помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар, така че е по-малко вероятно да ви прималее от глад.

 15. Савова says:

  Топ-съвет за макаронените изделия: Като насока за размера на порцията изберете порция, която е приблизително със същия размер като топка за тенис – и не забравяйте да я сервирате, с ниско калоричен сос.

 16. Сред най-засищащите храни са и фъстъците. Те са с нисък гликемичен индекс и изследванията показват, че те могат да ви помогнат да останете сити по-дълго време.

 17. Фъстъците са богат източник на фибри и протеини, и двете от които могат да помогнат за подобряване на ситостта. Но фъстъците имат и допълнителна полза – те са хрупкави. Това е важно, тъй като хрупкавите храни отнемат повече време да се сдъвчат и този прост акт на дъвчене може да подобри ситостта.

 18. Савова says:

  Топ-съвет за фъстъците: внимавайте с размера на порциите. Ядките са пълни с хранителни вещества, но те са с високо съдържание на калории. Хранете се с пресни ядки, а не със осолени.

 19. Савова says:

  Как да се храним по време на бременост? – Дори ако винаги сте имали големи запаси от желязо в кръвта си, бременността отслабва имунната система и ви прави по-уязвими към болести, пренасяни чрез храната, които може да ви разболеят и да навредят на вашето бебе. Така че е важно да се избегнат определени храни по време на бременност.

 20. Опасни бактерии и паразити като листерия, токсоплазма, салмонела, стафилококус ауреус, се крият в неправилно приготвените, обработени храни. Листерията и токсоплазмата могат да преминат през плацентата и да засегнат бебето ви, дори ако никога не почувствате симптомите върху себе.

 21. Една здравословна, добре балансирана диета е изключително важна по време на бременност. Най-пресните храни са здравословни и безопасни за ядене, но някои храни трябва да се избягва по време на бременност.

 22. Кои са храните с най-ниско съдържание на холестерол? – Пиле, риба, месо: пилешкото и пуешкото са с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, особено, когато кожата се отстрани. Повечето риби също се считат за ниско холестеролни храни, заедно с това те имат и ниско съдържание на наситени мазнини.

 23. Савова says:

  Дори и скаридите могат да се приемат от време на време и могат да бъдат полезни за сърцето. Така че е добре да се вкл1чат в здравословната диета, при условие, че се приема по-малко от 300 милиграма холестерол на ден. Например, в 30 грама задушени скариди има 167 милиграма холестерол.

 24. Имайте в предвид при разглеждането на някои видове пилешко и риба, че те имат нисък процент холестерол, но имат наситени мазнини. Затова ограничете общия им размер до 500 грама или по-малко на ден.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s