Активия-Късното хранене

За тези от вас, които работят с часове през нощта или се събуждат по средата на нощта и отиват да се насладят на среднощната закуска, това означава, че сте по-предразположени към наднормено тегло или затлъстяване заради вашите навици.

Човешкото тяло се ръководи от хормонални колебания и съчетания, наричани още циркаден ритъм, който по същество гарантира, че ядем в правилните моменти през деня. Тъй като нашите енергийни потребности са по-големи, е изключително важно ние да предлагаме на нашите органи достатъчно калории за гориво за нашата дейност.

Ако се храним в странно време (като през нощта), ние създаваме хормонален дисбаланс, в който се произвежда твърде много грелин (хормонът „Гладен съм“) и не е достатъчно лептин (хормонът „Аз съм сит“). Тези хормони контролират апетита ни и чувството, че сме гладни и предизвикват хаос в нашия метаболизъм.

Някои хора са убедени, че късното хранене след 19:00 им помага да отслабнат и да запазят теглото си във форма. Независимо дали тази стратегия работи за всички, ранното хранене със сигурност е по-здравословно от късното. Ако пък в ранната вечер огладнеете, пробвайте да потиснете глада си с нещо леко, например плодове с кисело мляко, като Активия.

По същия начин, скоростта, с която човек яде засяга колко калории той поглъща. Налице са две изследвания през 2008 г., но може би най-интересното изследване тази година, е публикувано във вестник по клинична ендокринология и метаболизъм. Това изследване ни дава по-добро разбиране за физиологичния ефект в зависимост скоростта на хранене. Според резултатите от научните изследвания, скоростта на хранене засяга определени нива на хормона в тялото ни, които от своя страна си взаимодействат с хипоталамуса и се създава усещане за глад или ситост. Хормоните PYY, GLP-1 и грелин – всички играят роля. Изследването показва, че нивата на PYY и на GLP-1, са значително по-високо в тялото, когато човек яде бавно. Тези два хормона карат човек да се чувства сит. Установено е, че нивата на грелин са по-високи в продължение на два часа след хранене за тези, които ядат бързо. Грелина причинява усещането за глад.

Това изследване подкрепя предишни проучвания. Изглежда, хормоналните нива са отговорни за ситостта при тези, които ядат и глада при тези, които ядат бързо. Интересното е, че тези, които ядат по-бързо се чувстват по-малко сити дори след като са приели повече храна.

Тенденции в Ресторантската храна за 2011 г.

Според годишното изследване на тематика “Какво е ново”, издадено от Националната ресторантьорска асоциация (НРА), която набляга повече на местните източници на храни, се забелязват само две тенденции, които се наблюдават повече през 2011 година. Ресторантьорските тенденция на 2011 г. ще бъде откриването на тънката граница между отворено предлагане и удовлетвореността на клиентите.

Близо две трети от хората, които вечерят по заведения казват, че искат да се хранят здравословно през 2011 г., но много се оплакват, че здравословните храни не са добри на вкус, без добавена захар, натрий и мазнини. Ресторантите ще продължат и тази година разглеждането на този проблем, като ще подменят вредните със здравословни съставки, така че да Ви осигурят най-доброто и полезно. Ресторанта Активия вече започна това, намалявайки натрия в ястията си и освобождавайки храните си от високо-фруктозния сироп на царевицата, а също и  транс-мазнините и пестицидите.

Също така за текущата 2011 г., са модерни и автоматичните менюта. Ресторантите продължават да намират нови начини за удобство и нови технологии, като взимането на поръчка чрез електронен тефтер ще бъде голям хит в ресторантите. Автоматизираните-менюта намаляват използването на допълнителни служители на пълно работно време – по този начин се намаляват режийните разходи. Автоматизираните менюта, в допълнение към мобилните приложения, ще позволят на ресторантите да достигнат по-млади и по-мобилни клиенти.

Местните движения за храна ще продължи да расте през 2011 г., с голям тласък към местни съставки. През 2011 г., ще видим ресторанти включващи по-традиционни или автентични съставки в своите ястия. Употребата на”Местни подправки и съставки” според данните е нараснала с 15% от второто тримесечие на 2009 г. до второто тримесечие на 2010 г., като се очаква цифрата да нарасне през следващата година.

Топ 10 тенденции в ресторантите за следващата година ще бъдат:

1. Месо и морски дарове от местни източници
2. Отглеждани на място зеленчуци и плодове
3. Устойчивост на кулинарната тема
4. Ястия за подрастващи деца
5. Открито готвене пред клиентите
6. Детското храненето като кулинарна тема
7. Наблягане на морските дарове
8. Ястия изцяло  без консерванти
9. Назад към основите традиционни ястия
10. Подправки от местните оранжерии

Местните източници на храните и акцент върху устойчивото развитие при храненето не са просто популярни сред определени групи от потребители, те са станали като главна идея. Клиентите  искат да знаят от къде идва храната и са загрижени за това как техния избор се отразява на света.

Допълненията в горещите тенденции в менюто са: експерименти с алкохол, местно производство вино и бира, по-малки количества за по-ниска цена, биологични продукти, кулинарни коктейли, нови фабрикатни хапки месо, плодове / зеленчуци за деца, Етнически закуски обекти и голямо разнообразие при сирената.

Новите горещи съставки за 2011 г. ще бъдат:

* Врат – Агнешки, говежд, козе или свински врат
* Кукурмяк – В салати, мезета и десерти
* Бахарено сирене – Гладко, с възможност за мазане или пикантно
* Опушени ястия – Пушени маслини с кимион и масло
* Хумус – В сосове или за мазане
* Пуканки – В различни ястия, като сладоледени пуканки
* Соленки – Гевречени пръчици, обхванат от раци
* Мед – Готвачите изграждат партньорства с местните пчелари за да извличат най-качествения мед, който да използват в сосовете и салатите си.

Когато вече има толкова много хора, които се хранят извън дома, е важно храната, която се предлага да е пълноценна и здравословна. Надявам се тези промени да помогнат за намаляване на проблема със затлъстяването днес.

Топ 6 неща, за които да внимавате по време на хранене

С приближаването на лятото трябва да се подготвите за парти отново и трябва отново да почнете да внимавате какво ядете, така че да не съжалявате после когато облечете банския.

Ясно е, че начина, по който можете да постигнете добра фигура и все пак да се наслаждавате на храната е  като усвоите традиционните и световните начини на хранене. Умерени порции, прясна храна, релаксация със семейството и приятелите на масата, това е това, което се прави не само във Франция, но и навсякъде в Латинска Америка и Азия. Това са местата, където хората с наднормено тегло са значително по-малко (поне до глобалното разпространение на веригите за бързо хранене и преди заседналият начин на живот за запълзи навсякъде). Това ни навява на мисълта, че е възможно да се яде това, което обичате без да се чувствате виновни, лишени или да минавате на ограничителен режим. Просто обърнете внимание на следните неща докато се храните:

 • Алкохолът е калоричен: На партитата внимавайте с алкохола. Пиенето често се асоцира със социалните случаи, в които се предлагат на разположение по-мазни храни. Опитайте се да се придържате към виното или още по-добре- комбинирайте бялото вино със сода на половина. Така можете да пиете повече като количество за по-малко калории. Виното е най-ниско калоричния алкохол. Моят личен фаворит е шампанското обаче – ако калориите няма да ви попречат да пийнете повече от две чаши, то цената със сигурност може да ви попречи. Ако трябва да минете на твърд алкохол – водка, бърбън, уиски и други подобни, най-добре ги смесете с газирана вода. Ако ги смесите със сокове, кола или тоник, добавяте над сто калории отгоре върху калориите, които вече се съдържат в алкохол. И напитките като Маргарита, Дайкири и други коктейли са пълни с калории. Тези миксове са пълни със захар, още захар и повече захар. Ако искате да пиете вино на вечеря, не позволявайте на  някого да доналива чашата ви, преди да е празна. Когато това ви се случи, никога не знаете колко сте изпили. Вместо това, пийте много вода, сода и неподсладен чай с лед. За кафето и чая, използвайте обезмаслено и/или нискомаслено прясно мляко – и ограничете захарта на 1 пакетче на чаша.
 • Червените флагчета в менюто: Като правило, избирайте храни, които са на скара, печени, на очи или задушени: избягвайте храни с олио (ако е наложително използвайте зехтин), пържени храни или такива със сметанов сос… и помолете сервитьора да замени пържените картофи с печени картофи или задушени зеленчуци. Също така, когато поръчвате сандвич, помолете за пълнозърнест хляб вместо бял, а също и изисквайте кафяв ориз вместо бял. Същото се отнася и за салатите- или без сос, или да е отстрани на чинията, за да можете лесно да го премахнете, ако е много мазен. Тези малки корекции се отразяват в големи икономии относно калориите. . “Специалитетът на заведението ” почти винаги е капан от мазнини и калории.
 • Започнете със супата: Изберете сосове и супи с доматена основа, а не със сметанова основа, като френската лучена супа. Най-простите супи са най-добрите. Двугодишно френско изследване върху 2188 мъже и 2849 жени установява, че тези хора, които ядат супа 5-6 пъти седмично е по-вероятно да имат „БМИ“ под 23, в сравнение с хората, които ядат по-рядко или въобще не ядат супа, чийто „БМИ“ те граничи в диапазона 27.
 • Чеквайте мазнините: В заведение искайте да ви махнат добавените мазнини, като например сосови салати, дресинги, сметанови сосове и кокосово масло или просто ги оставете на страната. Ако това е богата смес, като дресинга от синьо сирене (90 калории на супена лъжица), използвайте една чаена лъжичка, а не супена лъжица, за ароматизиране на храната. Здравословните мазнини като зехтин и щапели, които са част от средиземноморската диета, както и рапичното масло, правят зеленчуците вкусни, така че е по-подходящо да се храните повече с тях. Според данни от проучване за храненето на каталунския университети в Испания, хората, които ядат много маслини и зехтин, също така консумират и повече зеленчуци като цяло, отколкото тези, които консумират по-малко зехтин и маслини. И, както знаем, яденето на богата храна, е от ключово значение за поддържане на здравословно тегло. В проучване върху над 74 000 женски медицински сестри, проведено в продължение на 12 години, изследователите от Северозападния и Харвардския университет, открили, че тези, които приемат повечето плодове и зеленчуци, намаляват риска от големи повишавания на теглото с 28 %.
 • Запознайте се: Ако ще ходите до етнически развъдник, трябва да бъдете най-малко средно специално запознати с кухнята. Ако не сте, питайте какво имената или описанията в менюто означават. Някои ястия могат да бъдат червени флагчета за мазнини. Във френското менюто, например, всичко направено с „remoulade“ се отнася до майонезен сос. В италианските ресторанти, добри ястия са минестронената супа, Чиопиното (супа от морски дарове) или задушени миди в червен сос. Пастата със зеленчуково-доматен сос или  с винен сос е добре, както и тестените изделия- е-fagioli или спагети с Маринара. Храните с ниско съдържание на мазнини включват: лимонова тревна супа; разбъркана пържена юфка и зеле с леко сотирани меса. Избягвайте кокосови супи и къри, или пържени предложения като кралски тофу и фъстъчен сос. Избирайте внимателно от мексикансото меню. Добри предложения са: Гаспачо – печено месо или морски дарове; Fajitas – пилешко; чорба от черен боб; обикновени царевични питки със сос; пиле с Такос или боб в мека мексиканска царевична питка. В китайския ресторант, цялата задушена риба със сос, е добър избор. Обикновените задушени картофки са също добре, освен, че в повечето китайски заведения в Индия се използва твърде много масло за приготовлението им.
 • Малките неща предизвикват големи усложнения: Солта Ви кара да задържате вода. Повечето ресторанти добавят твърде много сол, така че не се поддавайте на изкушението да вдигнете солницата, преди да вкусите храната.

Ползите от горчицата

Горчицата е подправка древна като като фараоните и Аюрведа, но е изградила своя път в съвременната медицина. Сега ще разберете защо.
Горчицата е член на семейството зеле, което включва броколи, брюкселско зеле, ряпа, зеле и кресон. Тя се използва като зеленчук, подправка и в един момент дори като лекарство в медицината (сместа от сушена горчица и мехлемите са били използвани за облекчаване на болките в гърдите). Семената на горчицата могат да бъдат открити в различни области на Европа и Азия, като те са бели в източната част на Средиземноморския регион, кафяви в подножието на Хималаите и черни в Близкия изток.

Бронхитът, астмата и пневмонията се третират чрез прилагане на компрес от черно синапено брашно в областта на гръдния кош. То се поддържа толкова дълго, колкото усещането за парене не стане прекалено силно, след това се отстранява, а областта трябва да бъде покрита с топъл материал.

Ползите за здравето от горчицата:

Уникалните лечебни свойства на синапеното семе може отчасти да се дължи на произхода му от зелевите храни.

 • Както и другите зелеви растения, синапеното семе съдържа изобилие от фитонутриенти наричани глюкозинолати. Миросинасените ензими придават на горчицата топлината, пикантен вкус и ароматен мириз. Освен това те могат да разделят глюкозинолатите на други фитонутриенти наричани изотиоцианати. Изотиоцианатите в синапено семе (и в други зеленчуци като зелето, броколито и карфиола) са минали през многократни проучвания заради своите анти-рак ефекти. При изследвания върху животни – и особено в изследвания, включващи стомашно-чревния тракт и рак на дебелото черво – е доказано, че приемът на изотиоцианати инхибира растежа на съществуващите ракови клетки и спомага за предпазване от образуването на такива клетки.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

12 Responses to Активия-Късното хранене

 1. Pingback: Активия – бързите диети, които действат | nnutrition

 2. Някои изследвания показват, че хората, чиято диета е зеленчуко-богата на витамин А, имат по-ниска честота на някои видове рак, включително рак на кожата, отколкото хората, които консумират по-малко от тези храни.

 3. Savova says:

  Зеленчуците, които ви осигуряват витамин А, правят това чрез химикали, наречени каротиноиди – витамин А прекурсори, които тялото Ви превръща във витамин А. Най-богатият каротеноид е бета каротина, открит в плодове и зеленчуци като спанак, броколи, сладки картофи, моркови, тиква, домати, кайсии и праскови.

 4. Savova says:

  Витамин D може да бъде набавен от диетата Ви, но също така е кожнообразуваем, когато сте изложени на слънчева светлина. Регулирането на обмяната на калций и фосфор е най-важната роля на този витамин.

 5. Той насърчава чревната абсорбция на калций, регулира движението на калций и фосфор в и от костите и зъбите и поддържа необходимото ниво на тези два минерали в кръвта. Чрез насърчаване на адекватно ниво калций в кръвта, витамин D осигурява правилното функциониране на нервите и мускулите.

 6. Полезните храни – Ленено семе: Също известно като лененсем, се отличава с висока хранителна стойност, което го прави приоритетен избор на храна за здравето. Лененото семе има физическите свойства на фибрите, лигнаните и омега-3 мастните киселини, които предвиждат превантивни и възстановителни способности към вашата диета. Има два вида ленено семе.

 7. Mariq Moneva says:

  Единият вид се отглежда за семенна употреба и се използува за различни масла. Останалият се отглежда специално за производството на фибри, които да бъдат използвани в структурната индустрия. Те повишават имунната система, благодарение на мастните киселини омега 3, 6 и 9, които са балансирани в комбинация с нуждите на тялото ви.

 8. Mariq Moneva says:

  Полезни подправки – кимион. Кимионът е вид семе, което е използвано още в древността. То има множество ползи за здравето и медицинските му цели са били добре известни дори и тогава. Ползите за здравето от кимиона за разрешаване на нарушенията в храносмилането, са добре познати в цялата история. Затова е добре той да бъде включен в диетата Активия.

 9. Savova says:

  Най-полезните семена – Слънчогледово семе: То е с много ниско съдържание на холестерол и натрий, като по този начин защитава сърцето Ви. Тези семена са добър източник на витамин В6, В12, тиамин, магнезий, мед, фосфор, манган и селен, и са богати на витамин Е (алфа токоферол).

 10. Слънчогледените семки съдържат магнезий, затова е добре да бъдат включени в диетата Активия. Магнезият е от съществено значение за здравината на костите и производството на енергия. Почти две трети от магнезия в човешкото тяло се складира в костите. Магнезият подпомага кости, за да имат здрава физическа структура, останалата част от магнезия се намира на повърхността на костите.

 11. Mariq Moneva says:

  Слънчогледовите семки са с високо съдържание на мазнини, което може да доведе до бързото им разваляне, ако не се съхраняват правилно. Затова винаги е препоръчително да ги съхранявате в херметически затворена кутия в хладилника. Можете също така да ги съхранявате и във фризера.

 12. Savova says:

  Тиквените семки полезни за диетата Активия: Те поддържат функцията на имунната система, помагат на здравето на простатата и спомагат за намаляване на нивата на холестерола. Те също така са полезен източник на омега-3 мастни киселини и цинк.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s